pátek 10. října 2014

Recenze na knihu: Labyrint (Útěk)

 


Originální název: The Maze Runner
Autor: James Dashner
Přeložila: Petr Kotrle
Počet stran: 367
Vydáno v ČR: 2014
Nakladatelství: Yoli

Anotace:
Všechno se změní...
Když se Thomas probudí ve výtahu, nepamatuje si nic než své křestní jméno. Nemá žádné vzpomínky na rodiče ani na domov a netuší, jak se dostal tam, kde je. Jeho paměť je prázdná.
Není však sám. Když se výtah otevře, Thomas zjistí, že má kolem sebe chlapce, kteří ho uvítají na Place, širokém prostranství uzavřeném vysokými kamennými zdmi.
Placeři, jak si jeho obyvatelé říkají, nevědí, proč nebo jak se tam ocitli. Kam jejich paměť sahá, vědí jen to, že každý den se otevřou kamenné brány do labyrintu, jenž je obklopuje. A stejně tak se každou noc pevně zavřou. Jednou za měsíc přiveze výtah nového chlapce. A nikdo nechce zůstat v labyrintu po setmění.
Thomasův příchod Placeři očekávali. Ale další den se objeví dívka - vůbec první, která na Plac dorazila. A ještě překvapivější je zpráva, kterou jim doručí. Placeři byli vždy přesvědčení, že když se jim podaří labyrint kolem Placu vyřešit, najdou cestu domů... ať je to kdekoli. Ale čím dál víc se zdá, že Labyrint řešení nemá.
Dívčin příchod nevysvětlitelně způsobí, že si Thomas začně připadat jiný. Něco mu říká, že by mohl znát některé odpovědi - kdyby našel způsob, jak se dostat k temným tajemstvím uzamčeným v jeho mysli.
První díl zatím třídílné série vychází s filmovým přebalem (hlavním obrázek knihy), pod nímž se skrývá potah knihy ve stylu dalších dílů (obrázek v anotaci).
(zdroj: bux.cz)



Tak konečně se dostávám k tomu, abych vám napsala recenzi na tento fenomén, o kterém můžete slyšet na každém rohu. I já jsem se pustila do čtení hnedka, jak byla kniha na světě i v ČR, ovšem najít čas a napsat recenzi je položka číslo dvě. No, nebudu to zbytečně okecávat a jdeme na to.


Hodně se mi líbilo, že nakladatelství udělalo filmovou obálku pouze jako obal. Nic proti nim, ale tak nějak se mi to na knihu nehodí, i když musím podotknout, že filmová verze knihy Zůstaň se mnou je hezčí! Ale tady ne  a ne... Proto jsem byla hodně nadšená, když jsem zjistila, že se jedná jen o filmový přebal a pod ním se skrývá nádherná jednoduchá obálka. Fajn, nebudu se tu dál rozplývat. Jinak je to klasická velkost Yoli knih, tedy mohu porovnat zatím jen s těmi, které mám doma. A je to tvrší paperback.

Co je pro mě osobně menším zpestřením je, že knihu napsal muž. Ne, že by to bylo něco naprosto nového, ale když se podívám do knihovničky, zjistím, že převážnou většinu Young adult knih píšou ženy. A proto se zde nachází něco naprosto jiného. Rovnou na začátek vám prozradím, že v knize se žádné love story nedočkáte. Prostě tam není! A i tak si knihu užijete od první do poslední stránky.

James se s ničím nepáře a svého hlavního hrdinu hnedka na prvních stránkách vrhá doprostřed dění. Tak nám naprosto vypustil takovou tu cca 50ti stránkovou nudnou předehru, takže čtenář nemůže odejít a musí celou knihu přečíst!

Spisovatel se moc nerozepisuje, pro něho je důležitá hlavně akce a napětí, o které v jeho díle není nouze. Celkově je příběh vyprávěn er formou z pohledu nového placera Thomase.

Placera? Ano, nepřeklepla jsem se, opravdu placera, protože spisovatel se pro celou svoji knihu a potažmo i sérii vymyslel slangovou mluvu. Proto si ryche zvykněte na slova jako je placer, meďoši, krvárna, rmut nebo čón.

Tak tedy sečteno podtrženo. Autor píše naprosto nádherně! Každá kapitola to zvrat a vy musíte číst dál a dál. Nový posled na svět dystopií a něco originálního, co nadchne i kluky svojí akcí, napětím... Nejde než hodnotit takto:

10/10 
 Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Yoli za poskytnutí recenzního výtisku!!!

1 komentář:

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!