neděle 9. listopadu 2014

Recenze na knihu: Jeden den Ivana Děnisoviče

Originální název: Odin děň Ivana Děnisoviča
Autor: Alexandr Solženicyn
Přeložila: Sergej Machonin a Anna Nováková
Počet stran: 218
Vydáno v ČR:1991
Nakladatelství: Lidové nakladateství

Anotace:
Dnes již legendární novelu Jeden den Ivana Děnisoviče autor promýšlel v Ekibastuzském pracovním lágru v zimě 1950–51 a její původní název zněl Šč-854 – Jeden den jednoho mukla. Postavu Ivana Děnisoviče vytvořil Solženicyn podle vojína Šuchova, který s ním bojoval za sovětsko-německé války, a podle vlastních zkušeností v lágru, kde pracoval jako zedník. Usnesení o uveřejnění novely bylo schváleno na politbyru ÚV KSSS v říjnu 1962 na osobní nátlak Chruščovův. Novela vyšla v časopisu Novyj mir v roce 1962, brzy nato začala vycházet ve statisícových nákladech. V roce 1971 vydalo sovětské vedení tajnou instrukci, na jejímž základě byly výtisky knihy vyřazeny z knihoven a zlikvidovány.
(zdroj: bux.cz) 


Jelikož tento rok maturuji, tak nemám dvakrát moc času, proto se omlouvám za menší aktivitu, která bude trvat až do května, kdy se do blogování pustím na 100 procent.

Tento rok nám kromě maturitní četby přibyla i povinná četba na dějepis, máte to taky někdo? Pan profesor nám stanovil 5 knih, které za rok musíme přečíst a vždy po měsíci z jedné píšeme. A jako první přišla na řadu tato. Rozhodla jsem se vám ji také v krátké recenzi představit.

Kniha je pouze o jednom dni vězně, který je vězněn v ruském gulagu neboli pracovním táboře. Musím říci, že i když zde není pořádně nějaká zápletky a děj, tak mě kniha bavila, rychle ubíhala a celkově se četla velmi dobře na to, "že je to kniha do školy."

Při čtení všem lidem určitě dojde jaké mají štěstí. Dneska většina lidí touží po novém telefonu, tabletu atd. Zde si lidé přejí obyčejné věci, například spánek, teplo, jídlo atd.

V knize se vyskytuje hodně ruských jmen, takže se mi jednotlivé postavy do sebe trochu motaly. Když jsem se v nich konečně nějak zorientovala byl konec, neboť kniha je opravdu kraťoučká.

Tuto knihu bych doporučila lidem, kteří si chtějí přečíst něco o pracovních táborech v Rusku. A zajímají se o období 1. světové války, 2. světové války a meziválečného období. Neboť kniha se v nějakém takovémto čase odehrává.

7/10







 

1 komentář:

  1. In making your arriving more robust, We'll increase the pioneer records within the solution, and also atart exercising . much more records (deciding upon coming from T, Elizabeth, as well as You have g on many other octaves) for the last chord. http://k2bsxz73x9.dip.jp http://mnngjezem0.dip.jp http://4q7rfyibie.dip.jp http://sxwbvwg27w.dip.jp http://59sx87aafp.dip.jp https://imgur.com/a/mhPrQhz https://imgur.com/a/nHtzOKY

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!