čtvrtek 2. října 2014

Měsíc s Yoli a KRÁLOVNOU TEARLINGU (Recenze)



Originální název: The Queen of Tearling 1
Autor: Erika Johansenová
Přeložila: 
Počet stran: 432
Vydáno v ČR: 2014
Nakladatelství: Yoli

Anotace: Fascinující fantasy příběh dlouho ztracené královny, její nejisté a nebezpečné cesty na trůn a přátelství i hlubších vztahů, které vznikají, když se temné nadpřirozené síly snaží zničit poslední zbytky dobrých, spravedlivých a věrných.
(zdroj: bux.cz)



Královna Tearlingu je o devátenácileté spíše tuctovější dívce, kterou od mala vychovávají její pěstouni v lese na samotě. Za celý svůj život se nepodívala od domova moc daleko a jiné lidi také nepoznala. Její pravou matkou byla bývalá, mrtvá královna . Kniha začíná v den kdy si ji královnina garda odvádí a princezna tak začíná nový, velmi nebezpečný život. Musí se ujmout vlády, nastolit pořádek a hlavně vymanit království z moci Rudé královny.

Tak jak na vás moje menší recenze působí? Jaký je první dojem?
A nyní se pustíme už do samotné recenze.

Obálka je naprosto úžasná a moc se těším, až si budu moci taky pořádně potěžkat v ruce, jelikož jsem zatím neměla tu možnost, když jsem ji četla jako ebook. Podle informací by se mělo jednat o paperback


Celkově je kniha psaná v er formě a občas se i střídají pohledy. Většinou ale sledujeme Kelseu naší hlavní hrdinku, párkrát se tam vyskytne i pohled na děj okolo Rudé královny nebo jiného nepřítele Kelsey. Jinak je kniha rozdělena do tří podknih a pak také na několik kapitol, kdy na začátku každé je citát z nějaké vymyšlené literatury onoho fantasy světa.

Pokud vás anotace alespoň trochu zaujala, tak vám myslím mohu zaručit, že knihu přečtete od začátku do konce. Spisovatelka píše stylem, kdy čtenáře napíná a nutí ho číst dál a dál, takže knihu v pohodě přečtete!!!

Po pár kapitolách jsem začala uvažovat, kde se vlastně děj odehrává, co je to za svět. Podle toho co nám spisovatelka hnedka prozradila, jsem tušila, že se ocitáme v nějakém vymyšleném fantasy světě. Ale poté, co zmínila například atikoncepci, ekonomii, kulmu na vlasy, Robina Hooda, Brity atd., jsem začala váhat a tápat. Myslela jsem, že třeba během celéh děje vše vyplyne najevo, ale musím vás zklamat. Jediné, co se dozvíme, je, že se čas dělí na ten před překročením a na ten potom. Být spisovatelkou, tak bych čtenáři dala možnost, aby pochopil celkové zasazení děje. Možná se toho dočkáme v dalších dílech.

Kniha je velmi akční, skoro pořád se zde něco děje a bitek je zde pořádná halda. Musím také upozornit, že i když má dílo název jako pro pohádku, tak ta to rozhodně není. Autorka se pouští do detailních popisů krvavých scén zcela bez obav.

Trochu se zde setkáme i s magií a čáry, tak třeba v dalších dílech se to vyvine víc a víc!

Celkově je kniha velmi zajímavé čtení, ale působí trochu nedotaženě a nedomyšleně. Třeba se ale vše vyjasní!!!

8/10
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Yoli za poskytnutí recenzního výtisku!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!