sobota 5. dubna 2014

Recenze na knihu: Kytice z pověstí národních

Originální název: ---
Autor: Karel Jaromír Erben
Přeložila: ---
Počet stran: 56
Vydáno v ČR: 1935
Nakladatelství: Státní nakladatelství

Anotace:
Klasické dílo české literatury, nejznámější a nejoblíbenější sbírka baladických básní 19. století, kterou Karel Jaromír Erben začal psát již jako student. Balady inspirované slovanskými i jinými pověstmi se vyznačují dějově dramatickým spádem a stručně vykresleným prostředím.
(zdroj: bux.cz)





Dneska vám opět přináším spíše takovou minirecenzi na jiný žánr a to na klasickou literaturu objevující se na maturitních seznamech. Tak abyste věděli, pokud si tuto sbírku vyberete, do čeho jdete. Snad vám to k něčemu bude!

Nebudu hodnotit, to se nedá. Spíše se vám ji pokusím přiblížit pro případ, že byste snad nevěděli, o čem je řeč. (a to dosti pochybuji)

Kytice je soubor 13 básní, z nichž první a poslední nejsou balady. Ty ostatní už ano. Erben tyto básničky psal a upravoval 20 let a podle toho také kniha vypada. A myslím si, že zde si úsilí vybralo svoji odplatu. Hodně se zde zaměřuje na otázky lidských vztahů a soustřeďuje se na problém viny, trest je samozřejmý a následuje vždy.

Básničky jsou psány srozumitelně, takže se nemusíte bát, že byste je snad musely číst mnohokrát, spíš by to chtělo se nad nimi zamyslet...

Využívá v nich elipsy, přímou řeč, symboliku, citoslovce, krátké věty, opakování slov či veršů.

13 básniček:
Kytice
Poklad
Svatební košile
Polednice
Zlatý kolovrat
Štědrý den
Holoubek
Záhořovo lože
Vodník
Vrba
Dceřina kletba
Lilie
Věštkyně

Toto je česká klasika, kterou by si měl přečíst každý Čech! Není to náročná četba a není ani dlouhá. Určitě to stojí za to, vždyť je tato kniha známá už tolik a tolik let a pořád neomrzela, na tom asi něco bude ne?

Kniha se dočkala velmi pěkného filmového zpracování.




10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!