čtvrtek 24. dubna 2014

Recenze na knihu: Dračí oči - Čarodějka

Originální název: ---
Autor: Kristina Hlaváčková
Přeložila: ---
Počet stran: 392
Vydáno v ČR: 2014
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Učit se tančit, vyšívat a jak být hezká? To není nic pro princeznu Elenu. Chce bojovat po boku bratrů a prožívat velká dobrodružství. Ani se nenaděje a její sen se začne stávat skutečností. Osudové setkání s rudým drakem Ašrakem změní malé princezně život. Musí opustit svůj domov a odjet k elfům do kouzelného lesa, kde se má naučit ovládat a hlavně skrývat magii, která jí koluje v žilách. Nejde však o žádnou prestižní školu pro mladé dámy...

Dokáže Elena čelit všem změnám a nástrahám osudu, které na ni čekají? S pomocí mladého draka Charlika a svérázného přítele Michaela na to nebude sama. Bude to však stačit? Nepůjde totiž jen o ni, ale o budoucnost celého světa!
(zdroj: fragment.cz)


Tato kniha mě zaujala jak obálkou, tak svým originálním příběhem a do třetice tím, že knihu napsala česká autorka. Sice mám pár oblíbených českých spisovatelů a spisovatelek, ale nikdy jsem od nich nečetla žádnou YA literaturu, takže jsem byla velmi zvědavá jaké to bude!

Jak pak vypadá kniha?
Když mi domů přišel balíček s knihou, byla jsem překvapena, že je to přece jen "větší" hardback s přebalem, což je oproti klasickým paperbackům od Fragmentu trochu nezvyk. Na začátku je hnedka obsah s názvy kapitol a písmo je celkem velké, proto kapitoly rychle odsypaly.

Písmena, odstavce, stránky, kapitoly...
 Kniha je psána v třetí osobě tedy tzv. er formě, ještě ke všemu se zde střídají pohledy jednotlivých postav a to je pekelná kombinace. A když neumí spisovatel pořádně psát, tak je to i vražedná zbraň. Zde mi to moc samo o sobě nevadilo. Do příběhu jsem se začetla a vžila. Co mi ale vadilo, byla až příliš časté střídání pohledů. Prostě se najednou z ničeho nic změnila postava, o které byl příběh ve třetí osobě psán. Z čehož se mi docela často stávalo, že jsem četla a četla a najednou se změnila hlavní postava, já to nepostřehla a pak jsem se do toho pořádně zamotala. Abych ale jen nekřivdila, tak spisovatelka se to snažila čtenáři naznačit vynecháním řádku, ovšem někdy se to snadno přehlédne, když jste začteni.

Také musím vytknout ze začátku moc dlouhé kapitoly, zde by nevadilo, je rozsekat na menší.

Příběh, děj, postavy... 

U hodně recenzní jsem na internetu četla, že vám vadil věk hlavní hrdinky, že vám na svůj věk přišla moc vyspělá, což ubíralo příběhu na reálnosti. Mně osobně to moc nevadilo, sice je pravda, že byla moc vyspělá, ovšem když jste na to přestali myslet, tak to nijak nepřekáželo...

Celkově se mi příběh líbil, byla to moje 3 kniha o dracích a moc jsem si ji užila a čtení nelituji. Příběh nádherně plynul, měl zápletku, bavil a byla zde i akce a napětí.

Hlavní hrdinka Elena mi docela dost připomínala Aryu ze série Píseň ledu a ohně, nemyslíte?

Sečteno a podtrženo
Kniha se mi líbila, čtení rozhodně nelituji a další díl si určitě pořídím. Co bych ale ještě zmínila, že kniha je spíše určená pro mladší čtenáře okolo 12 let, ale jako oddechovka to neuškodí nikomu. Jen abyste nečekali kdoví co a pak nebyli zklamaní!!!

6/10


Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!!!

1 komentář:

  1. Mně se tato kniha líbila. :) Až na ten věk hlavní hrdinky! :( :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!