pátek 2. května 2014

Recenze na knihu: Osud

Originální název: Destined
Autor: Aprilynne Pike
Přeložila: Alena Amchová
Počet stran: 306
Vydáno v ČR: 2013
Nakladatelství: Fortuna Libri

Anotace:
Ve třech svazcích (Křídla, Kouzlení, Iluze) jsme sledovali dramatické osudy neobyčejné dívky Laurel. Víla, která vyrostla a dospěla ve světě lidí a našla zde skutečného přítele, nemůže zpřetrhat svazky s rodným Avalonem – zvlášť když vílí říši hrozí smrtelné nebezpečí. Laurel a Tamani jsou připraveni postavit se na odpor silám zla a Avalon ubránit. Naštěstí v tom nejsou sami, na pomoc jim přichází David a další věrní přátelé. Jejich odvaha sehraje v boji významnou roli. Podaří se Laurel a jejím přátelům zachránit Avalon? Komu dá Laurel nakonec přednost – Davidovi, nebo Tamanimu? Závěrečný díl série přináší dramatické rozuzlení celého příběhu.
(zdroj: bux.cz)


Pokud moje recenze čtete pravidelně a už nějaký ten pátek, tak jste jistě zaznamenali recenze na první tři díly série Křídla. A jelikož nemám ráda rozečtené série a tento rok jsem si dala za úkol, co nejvíce sérií dotáhnout dokonce, tak plním sliby a čtu poslední díl nebyly Osud.

Co sérii nemohu vytknout jsou nádherné obálky, To je prostě jedna báseň pro každého knihomola. Prostě hardback bez přebalu to je moje druhá láska!

Co naopak i nyní musím sérii vytknout je příběh v er formě. Prostě mi zde nesedí a více bych si děj užila z pohledu první osoby. Ale co s tím naděláme, že? Asi nic. Stejně tak tomu bylo i u prvních tří dílu, tak už to skousneme a nebudeme si kazit náladu.

A jak tedy hodnotím poslední knihu celé této série?

Abych pravdu řekla, tak od začátku série mi příběh lezl na nervy. Květ na zádech, jako fakt? Nejsou lidé, ale rostliny? To myslíte vážně? No, dobře no... Víme to od prvního dílu, tak to pojďme skousnout a říct si něco nového ke knize.

Musím říci, že už mi Laurel přestala lézt na nervy. Ve třetím dílu se totiž nedokázala rozhodnou koho to vlastně miluje zda Tamaniho nebo Davida a v podstatě je oba nechtěně tahala za nos. Ovšem nyní už začíná mít jasno. Víc prozrazovat nebudu!

Celkově je příběh čtivý, když pomineme jisté opravdu divné fakty. (Jo vím, slíbila jsem, že toto už rozebírat nebudu.) Čtenář se nenudí, hnedka od prvních stránek si pro vás spisovatelka připravila akci, akci a zase akci a samozřejmě nechybí ani napětí, které čtenáře nutí číst dál a dál.

Sečteno podtrženo! Knihu a celkově sérii bych doporučila spíše mladším čtenářů, kteří mají otevřenou mysl a nebrání se haldě fantazie, do které logiku a rozum rozhodně tahat nemůžete! Celkově je příběh originální, ovšem svým způsobem se zde najdou nějaká ta klišé, ale v které knize tomu tak není?

8/10 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!