úterý 19. srpna 2014

Recenze na knihu: Zůstaň se mnou

Originální název: If I stay
Autor: Gayle Formanová

Přeložila: Květa Palowská

Počet stran: 183
Vydáno v ČR: 2014
Nakladatelství:  Yoli



Anotace:
Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane.
Druhé vydání celosvětového bestselleru, který poprvé vyšel česky pod názvem Jestli zůstanu (Ikar 2011).
(zdroj: bux.cz)


Rovnou bych začala obálkou, kterou musím moc a moc pochválit. Co říct? Je zkrátka boží. O proti prvnímu vydání je to paperback. Nezměnila se pouze obálka, ale i název. Pokud ještě nevíte, o čem je řeč, tak je o knize vydané v roce 2011 nakladatelstvím Ikar Jestli zůstanu. Nyní ji opět vydalo nakladatelství Yoli pod názvem Zůstaň se mnou a na obálce jsou fotky z filmu, který do kin přijde na podzim.
Proč ta změna názvu? Pátrala jsem a na bux.cz jsem našla odpověď, cituji:
Druhé vydání se chystá při příležitosti filmové verze, která bude brzy uvedena do kin. Česká filmová distribuční společnost se rozhodla pro název Zůstaň se mnou, takže vydavatel jej jednoduše přebral. Původní název bude na obálce také uveden.
 
Kniha je velmi psychologicky založená, takže počítejte s tím, že při čtení budou slabší povahy potřebovat pár kapesníčků. Celkově spisovatelka příběh pojala velmi originálně, ale přece jen jsem se těšila, že tam toho bude víc. Chvilkami mi kniha přišla dost natahovaná, hlavní hrdinka zde pořád omílá jedno a to samé. Tedy, jak se seznámila s Adamem, jak miluje svoji hudbu, jací byli její rodiče v mládí atd. Některé informace jsem četla pořád a pořád dokola, až mě to začalo unavovat. Nicméně jsem četla pořád dál, protože jsem se těšila na tu část, kdy ji dostihne realita a bude se tím vším muset vypořádat. A nakonec jak mi stránky ubyly, až jsem došla na poslední, jsem zjistila, že spisovatelka příběh utnula a to zrovna v tom nejnapínavějším. Nebo možná lépe řečeno, před tou více psychologickou částí. Po pátrání na internetu jsem zjistila, že spisovatelka napsala i druhý díl, nevíte, kdy vyjde?
Dovolím si ukázku, kde jsem měla já osobně slzy na krajíčku:
"Je to v pořádku. Jestli chceš odejít. Všichni chtějí, abys zůstala. Já to chci víc než všechno, na čem mi kdy v životě záleželo." Hlas mu selhává pohnutím. Odkašle si, nadechne se a pokračuje. "Ale to chci já, a chápu, že ty můžeš chtít něco jiného. A tak jsem ti jen chtěl říct, že jestli chceš odejít, rozumím ti. Jestli nás musíš opustit, je to v pořádku. Jestli chceš přestat bojovat, přestaň."

Co se týče spisovatelčina stylu psaní, je spíše jednoduchý. Sice dost skáče v čase, ale myslím, že bez jakýchkoli potíží vše pochopíte, tak jak máte.

Nezbývá mi, než vám knihu doporučit, protože, i když je zde pár mínusů, plusy převáží a kniha se vám bude líbit!

9/10
 
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Yoli za poskytnutí recenzního výtisku!!!

1 komentář:

  1. Přijde mi to jako dost zajímavý nápad - klinická smrt. Asi si to taky budu muset přečíst docela mě to láká. :) budu ráda když se koukneš i ke mě na blog

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!