pondělí 21. července 2014

Recenze na knihu: Cena nevinnosti

 Originální název: Sweet Damage
Autor:
Rebecca James
Přeložila: Marcela Nejedlá

Počet stran: 327
Vydáno v ČR: 2014
Nakladatelství: Yoli


Anotace:
Tim je obyčejný australský kluk. Pracuje jako kuchař v otcově restauraci, každý den si zasurfuje a dá si pivo. Je se svým životem navýsost spokojený – tedy až do chvíle, kdy ho jeho přítelkyně Lilla vyhodí z bytu s tím, že by měl konečně dospět. Řízením osudu se Tim stává podnájemníkem v obrovském starodávném a trochu strašidelném domě, který vlastní uzavřená a plachá Anna, dívka s traumatickou minulostí, jež už půl roky nevyšla z domu, neboť trpí agorafóbií (strach z otevřeného prostoru) a záchvaty paniky. Bezstarostný Tim se rozhodne, že si Anninu psychickou nemoc nebude připouštět, ale když se v domě začnou dít podivné věci, zalekne se, že Anna už ztrácí rozum docela a že by mohla být nebezpečná – jenomže to už se mezi oběma spolubydlícími, kteří snad nemohou být rozdílnější, rodí křehké, ale silné pouto…
(zdroj: bux.cz)


U knihy mě velmi zaujala obálka, a tak jsem musela o knihu poprosit. Hnedka, jak mi balíček přišel, jsem se do knihy pustila a zanedlouho jsem ji celou přečetla. Nebudu to už déle zdržovat a pustíme se do recenze!

Jak pak vypadá kniha?
Z obálky paperbacku na nás kouká blondýnka zpoza ofiny, která jí trochu padá do očí. Celkově kniha působí velmi hezky, co se vzhledu týče rozhodně zaujmout umí. Formátem a zpracováním je velmi podobná knize Čas mezi námi. Tedy pro ty, co nevědí, je to tvrdší paperback.

Písmena, odstavce, stránky, kapitoly...
Od spisovatelky Rebeccy James mám doma už jednu její knihu a to konkrétně Krásné zlo. Tento titul jsem bohužel zatím ještě nečetla, protože nebyl čas, tak nemohu srovnávat. Nicméně musím to brzo napravit a knihu si také přečíst!

Děj vypráví v ich formě Tim, obyčejný kluk. Některé kapitoly jsou, ale vyprávěny v er formě, z pohledu Anny, naší druhé hlavní hrdinky. Tato linie je od Timovy rozpoznatelná díky kurzívě, kterou je zvýrazněna. Také nemá zachovanou žádnou dějovou linku. Jednou totiž navazuje tam, kde Tim skončil, podruhé zase vypráví něco z její minulosti...

Nicméně abych to tu nezdržovala, spisovatelka umí psát a čtenáře zaujmout. A to je to nejdůležitější, co potřebujete vědět.

Příběh, děj, postavy... 
Jak jsem již nakousla v předešlém odstavci, spisovatelka psát umí. Pořád čtenáře napíná. Pořád je zde otázka, co se milé Anně stalo? Kdo je Benjamin? A mnohé další, jenž vás přinutí číst a číst, kdykoli je to jen možné. A takto to má se správnou knihou být. Třeba už na další straně se mi všechno vyjasní. Tohle si má čtenář při čtení správně napínavé knihy říkat, proto musím knihu tímto směrem moc vychválit, jelikož já osobně jsem se při čtení nenudila a knihu jsem zhltla skoro za jeden den!

Sice je kniha nádherně napsaná, ovšem je zde pár otázek, na něž mi třeba odpovíte vy. Tyto moje postřehy se týkají spíše logiky příběhu. Tak tedy Anně je dvacet a je velmi bohatá, vlastní dům, z kterého vůbec nevychází kvůli své agorafobii, navíc prožila v posledních letech dost traumatizujících zážitků, takže má psychologické problémy... Nevyhledávájí tedy lidi obyčejně psychologa? Docela mi to při čtení vrtalo hlavou.

Ještě bych si dovolila jednu takovouto otázku. Anna vůbec nevychází z domu, nicméně během příběhu jde z ničeho nic vypovídat na policejní stanici a spisovatelka to nijak nerozvede. (Nebudu zmiňovat za jakých okolností, abych vám toho moc neprozradila.) Trochu divné ne? Pak když je opět doma, tak se bojí vystrčit nos z domu...

Celkově jsou v ději pořád nové a nové zvraty, takže se čtenář nenudí. Autorka vám vždy prozradí jen kousek, což taky pěkně dodává na napínavosti příběhu. 
Sečteno a podtrženo  
Je to super oddechovka, na jejíž čtení si udělejte den volna, protože od knihy se jinde než na konci neodtrhnete! Tím jak spisovatelka postupně vše prozrazuje, jsem v knize nenašla žádné nudné místo!

 10/10
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Knižní klub (Yoli) za poskytnutí recenzního výtisku!!!   

1 komentář:

  1. Knihu mám vyhlídnutou už dlouho a po této recenzi se na ní ještě více těším. :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!