středa 25. června 2014

Recenze na knihu: Temná hrdinka (Večeře s vampýrem)


Originální název: Dark Heroine (Dinner with a Vampire)
Autor: Abigail Gibbsová
Přeložila: Jana Jašová
Počet stran: 478
Vydáno v ČR: 2013
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace:
Vzrušující paranormální román zasazený v Londýně a zalidněný nezapomenutelnými postavami, mezi nimiž se rozvíjí navzdory okolnostem něco jako láska...
Když Violet Leeová cestou z večírku narazí na okouzlujícího a přitom děsivého vampýra Kaspara Varna, začne tak pro ni nebezpečná dobrodružná cesta, jakou si nedokázala představit ani v nejdivočejších snech. Vzájemná přitažlivost mezi Kasparem a Violet se nedá popřít a zdá se, že nedokážou odolat své touze – ale za jakou cenu?

(zdroj: bux.cz) 


Od této knihy jsem nevěděla, co očekávat. Slyšela jsem jak kladné tak záporné recenze a rozhodla jsem si knihu sama přečíst a udělat si vlastní názor. To že jsem v knize upíři, o kterých jsem už delší dobu nic pořádného nečetla, bylo jen plus.

Opravdu moc se mi líbila obálka! Je originální čtenáře na první pohled zaujme. To že je to paperback, na tom nic neměni. A že se kniha pořádně pronese, také ne! Kdo z opravdových knihomolů se zalekne větší knihy, že? (Trochu ale překvapením byly spojené stránky, nevím, jestli to byla vada pouze na mé knize nebo u celého vydání. To jsem nezkoumala. Ale byla jsem nucena použít nůžky, abych si stránky vůbec mohla přečíst)

Příběh je psaný ich formou a ve vyprávění se střídají dvě hlavní postavy. Lidská holka Violet, která je hlavní hrdinkou a je jí věnováno více prostoru. Druhá postava je upíří princ Kaspar, do kterého se Violet v knize zamiluje. Musím říci, že zde se mi velmi líbilo, když najednou začal vypravovat Kaspar, jelikož díky tomu, že mu spisovatelka dala méně prostoru a že jeho vypravování vždy v napínavém okamžiku utla, navodila správnou atmosféru, díky níž čtenář musí číst dál a dál... 

Co mi ale na autorčině stylu psaní vadilo, bylo, že některé pasáže nemohl čtenář jednoduše pochopit. Asi vám to nejlépe vysvětlím na příkladu. Představte si, že na scéně je hlavní hrdinka, je sama v místnosti a najednou vstoupí další postava. Hlavní hrdinka si s ní povídá, ví, kdo to je, ale čtenář netuší, jelikož mu to spisovatelka nenapsala, takže mu nezbývá nic jiného, než luštit, hádat a tušit.

V příběhu se našlo i několik vtipných scén, které mě opravdu pobavily. Také tam bylo něco, co mě nutilo číst dál a dál. A dokonce mi to trochu připomínalo Stmívaní s tou svou velkou láskou...

Ovšem celkově je děj velmi natahovaný, dal by se shrnout v pár stránkách jako úvod. Pro celou jednu knihu se toho zde stane opravdu maloučko. Nicméně třeba je to jen začátek a spisovatelka nás v dalších dílech překvapí. Určitě mám v plánu si přečíst i další díly. Takže se uvidí!!! 

10/10
 

4 komentáře:

  1. Mám ji doma už dlouho, musím si ji přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo určitě neváhej, je opravdu skvělá!

    OdpovědětVymazat
  3. Musím si jí přečíst! :) Ještě k tomu, když si ji dala plný počet hodnocení. A navíc je o mých milovaných upírech! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice má kniha pár mínusů jako například málo děje nebo jedno velké klišé (love story s upíry), ale je to kniha, do které se začteš a nebudeš moc přestat číst, což je jedno velké plus! A to si plný počet prostě zaslouží!!!

      Vymazat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!