neděle 8. září 2013

Recenze na knihu: 13. Komnata milenek

Originální název: ---
Autor: Sofie Králová a Tomáš Kristl
Přeložila: ---
Počet stran: 158
Vydáno v ČR: 2012
Nakladatelství: Economicus
Anotace:    13. komnata milenek od autorů Sofie Králové a Tomáše Kristla je pohledem do světa nevěrného muže, jeho milenky a jím podváděné ženy. Kniha je inspirována skutečným příběhem milostného trojúhelníku a čtenářům přibližuje myšlení, pocity a emoce lidí, kteří nevěru a paralelní vztah sami prožili.
    Tomáš je šťastně ženatým otcem, který se nikdy neocitá v potížích. Jednou však prožije zdánlivě nevinný flirt se svou kolegyní z práce, svobodnou matkou Sofií. Časem Sofii svede a v průběhu několika měsíců si s ní vytvoří paralelní vztah, který před okolím úspěšně tají. Sofie otěhotní a poté i Tomášovi porodí nemanželskou dceru. Několik dalších měsíců Tomáš žije dva oddělené životy, plné jeho výmluv, lží, obviňování a manipulací. To se nezmění ani poté, kdy se vše dozví jeho žena. Tomáš rozehrává hru, ve které se všichni ocitají ve slepé uličce a v níž zákonitě není vítěze. (zdroj: knihcentrum.cz)


Když jsem si o tuto knihu psala, čekala jsem nějakou tu beletrii na způsob Bastarda nebo 50. Odstínů šedi, takže pro mě bylo trochu překvápko, když jsem zjistila, jak je kniha ve skutečnosti pojata... Snad vám její poslání alespoň trochu přiblížím!

Hnedka na začátek bych ještě chtěla říci, že knížka je velmi tenounká a dá se přečíst na jedno posezení.

No a nyní už k samotnému obsahu. Je to příběh, který se opravdu stal a autoři jsou právě i hlavními aktéry. Což je rozhodně super, jelikož opravdové příběhy se rozhodně lépe čtou, nemyslíte? Vědět, že se to někomu ve světě stalo a může se to tedy stát i vám, je motivace, zjistit konec!

Kniha je rozdělena do několika úseků a to do: Nevěra v kostce, Příběh milenky Sofie, Přiznání nevěrného Tomáše, Nevěra očima podvedených žen, Svět očima nevěrného muže, Nevěra pohledem jejich přátel, Otázky a odpovědi, Lze předejít mužské nevěře a Slovo na závěr. Každý z úseků má ještě svoje vlastní kapitoly.

I když v knize je nějaký ten příběh, není všude! Kniha totiž zahrnuje i takovou dejme tomu úvahovou část, která je pro lidi, co mají rádi filozofii. Samotný příběh mi přišel velmi osekaný, chtělo by to ho trochu více rozvést a prohloubit. Co ale se mi velmi líbilo, bylo, že jsme si příběh mohli přečíst pod dvěma různými úhly a to pohledem milenky Sofie a nevěrného Tomáše. Bylo až fascinující, jak to oba vnímali dost odlišně. Uvítala bych klidně i pohled Kristýny neboli úhel pohledu podváděné ženy.

Musím říci, že kdybych se nyní po přečtení celé knihy měla rozhodnout, kdo je ten špatný, co to všechno zavinil, tak upřímně nevím. Zároveň nevím, kdo z nich respektive obecně, jestli milenka, nevěrník nebo podváděná žena, to měl nejtěžší. Obecně asi nejnenáviděnější jsou milenky, ale jakmile se na situaci podíváme z jejich úhlu, tak do jisté míry pochopíme, že být pořád ta druhá, určitě není nejjednodušší.

Co na závěr? Klobouk dolů, že autoři tuto nelehkou situaci zvládli a ještě k tomu se o tom rozhodli napsat knihu. Doufají, že kniha pomůže všem, co se ocitli ve stejné situaci jako oni. Nebo v lepším případě takovýmto situacím předejít!

7/10

Moc děkuji knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!