neděle 4. srpna 2013

Recenze na knihu: Nemám žádné jméno

Spisovatel: Dagmar Hilarová
Rok vydání: 2012
Nakladatelství: Fragment
Doba čtení: 13.7.2012-16.7.2012
Počet stran: 96

Co bych o knize měla říct, abych správně vystihla její poselství? Představte si, že je vám patnáct let a jste odvlečeni do Terezína, sami bez rodičů. Můžete spoléhat jen sami na sebe. Jídla, šatů a dalších věcí je málo, za to nemocí je až moc.

Kniha je deník Dagmar Hilarové, která si Terezínem prošla. Na prvních několika stránkách je vysvětleno, jak tomu je s autorstvím knihy. Kniha totiž už předem vyšla v Holandsku, za autorku byla považována Miep Diekmannová, to ovšem není tak docela pravda. Více na toto téma se dozvíte v knize.

Potom už je kniha tvořena deníkovými zápisky Dagmar Hilarové. Musím říci, že to bylo velmi napínavé a poučné čtení. Knihu jsem měla přečtenou za chvilku a nemohla se od knihy odtrhnout. Mohla jsem se do toho více začíst, jelikož to psala jako mladá holka.

V knize pravá autorka popisuje, jak tehdy žila v koncentračním táboře. Jak se dělili o jídlo, kterého bylo už tak málo a jídelníček nebyl nijak pestrý. Píše tam o své lásce Jiřím, kterého v Terezíně potkala. Po několika měsících ho vše odvlekli do Mauthausenu a Dagmar se s ním setkala až po válce.

Knihu mohu jedině doporučit všem! Kniha je napínavá, poučná… U této knih se rozhodně nudit nebudete, jelikož kniha má spád i velmi zajímavý děj. Autorka vám přiblíží tehdejší atmosféru koncentračních táborů. A i po přečtení knihy budete o něco chytřejší…

1. Proč jsem si vybral/a právě tuto knihu?
Musím říci, že mě námět knihy velmi zaujal.

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
Koncentrační tábor

3. Definujte knihu jedním slovem.
Hlad (takových slov je mnoho)

4. S jakou postavou bych se ztotožnil/a, případně kým bych chtěl/a nebo naopak nechtěla být.
Jak jsem již v recenzi psala, vzhledem k tomu, že kniha je napsaná jako deník patnáctileté, jsem se do toho dokázala vžít.

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Super námět.

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si, co Vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Hrůza, která se v příběhu odehrává.

10/10

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!