středa 14. srpna 2013

Recenze na knihu: Divergence



Originální název: Divergent
Autor: Veronica Rothová
Přeložila: Radka Kolebáčová
Počet stran: 341
Vydáno v ČR: 2012
Nakladatelství: Cooboo

Anotace:
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.
(zdroj: bux.cz)


Abych pravdu řekla, tak když kniha vyšla, já se o ni moc nezajímala, ovšem po přečtení tolika vašich recenzí s kladnými ohlasy, mě začala nahlodávat zvědavost – o čem asi kniha bude… Chtěla jsem si ji přečíst už dříve, vždyť vyšla skoro už před rokem a půl, nicméně já se k ní ne a ne dopracovat. No a konečně jsem si ji vzala do auta cestou z dovolené a začetla se.

Ocitáme se v přetvořené společnosti, kde jsou lidé děleni do několika frakcí: mírumilovnost, neohroženost, sečtělost, odevzdanost, upřímnost. Hlavní hrdinka Beatrice patří se svou rodinou do odevzdaných již odmala, nicméně skromnost, jenž je vlastností, kterou její frakce staví nad všechny ostatní, ji na srdci zrovna moc neleží. Bylo jí šestnáct let, a tak spolu se svými vrstevníky stojí na důležité křižovatce v životě, musí si zvolit svoji frakci, ke které chce až do konce života patřit. Po testech, které prokáží, že je divergentní, tedy že jeví stejné známky jak odevzdanosti, tak neohroženosti a sečtělosti, si nakonec vybere neohroženost. V této frakci  se setká s trenérem přezdívaným Čtyřka a tvrdý výcvik začíná… Dokáže získat místo ve frakci? Zjistí proč má na ní vedení spadeno? Co to obnáší být divergentní? Kdo vlastně Čtyřka je? Proč se sečtělost bouří proti odevzdanosti? ...

Co knize rozhodně nemohu upřít je její čtivost! Stránky ubíhají jedna báseň, že jsem se ze začátku trochu bála, abych ji nepřečetla moc rychle a nakonec se v autě nenudila, takže jsem si ji šetřila, co to šlo.

Od knihy jsem očekávala hodně, jelikož po přečtení tolika kladných recenzí to ani jinak nejde. Proto jsem byla ze začátku trochu zklamaná, děj se totiž v této knize rozvíjí velice pomalu a pomalu přibírá na obrátkách. Říkala jsem: Co na tom ti lidé vidí? Vždyť je to hrozně jednoduché… Ovšem po přečtení mohu konstatovat, abyste knihu dočetli až do konce a teprve potom soudili. U mě zlomoví moment nastal tehdy, když jsem si uvědomila do koho se vlastně Beatrice alias Tris zamiluje. Adepty jsem měla dva: Čtyřku a Petera. Kdo to nakonec je, to si přečtěte sami. 

Velmi ale velmi moc se mi líbí obálka. Je prostě super a název je taky takový záhadný, tedy pro mě ano, jak je tomu u vás netuším. S knihou jsem se nemohla přestat mazlit, protože je taková pěkně do ruky.

Pořád mi ale v hlavě vrtá jedna velmi záludná otázka: „Co je venku – ve světě?“  Na to nám autorka zatím nedala žádnou odpověď a ani nic nenaznačila, nezbývá tedy než si jen a jen něco představovat. Co si myslíte vy? Před čím neohrožení společnost chrání? Popřípadě co střeží? Nebo bude se tomuto tématu spisovatelka v pokračování věnovat? 

Co říct na závěr? Přečtěte ji celou, stojí to za to, nyní koupě již nelituji. (To bych po prvních pár stránkách říct nemohla.) A moc a moc se těším na další díly a hlavně na film. 

 10/10 

P.S. Nevíte, kdy bude mít film premiéru nebo kdy bude zveřejněný trailer?

1 komentář:

  1. Film bude mít premiéru 21. března 2014. Těším se na tvoji recenzi s Insurgent a hlavně Allegiant. Nádherná trilogie a ten závěr? ..nechci spoilerovat, přečti a uvidíš! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!