neděle 13. července 2014

Recenze na knihu: Ukolébavka

Originální název: This Lullaby
Autor: Sarah Dessenová
Přeložila: Mirka Kopicová
Počet stran: 373
Vydáno v ČR: 2011
Nakladatelství: Cooboo 


Anotace:
„O lásce už jsem neměla žádné iluze. Přicházela a odcházela, ranila, a někdy taky ne. Lidé nemají být spolu navěky, bez ohledu na to, co se zpívá v písních.“ Remy nevěří v lásku, a ostatně proč by měla? Její matka se se popáté vdává a její otec, kterého nikdy nepoznala, ji zanechal jen jednu ubohou píseň – Ukolébavku, kterou si lidé tak často a tak absurdně nechávají hrát na svatbách. Remy ale věří na zábavu, a tak o kluky nemá nouzi, s kamarádkami chodí pařit a vůbec si užívá života. Přesně podle plánu, s cynismem, nadhledem a jistou dávkou blahosklonnosti nad city ostatních. Pak se ale v jejím životě objeví Dexter a snaží se jí převrátit život vzhůru nohama. Otázkou je, zda o to ledová královna Remy vůbec stojí…
(zdroj: bux.cz)


O této spisovatelce jsem hodně slyšela tedy potažmo o jejích knihách Ukolébavka a Poslouchej! Přibližně před rokem se objevovaly hodně na různých blozích, a tak vzbudily moji pozornost. Hlavně jsem si chtěla přečíst knihu Poslouchej, která mě zaujala svým tématem, to se nicméně zatím nestalo, tak třeba v budoucnu. Ale před nějakou dobou jsem si koupila Ukolébavku, když byla za super cenu, a na dovolené jsem se do ní pustila.

Hodně lidem se obálka líbí, já osobně z ní tak moc nadšená nejsem. Je to paperback. Co se mi nelíbí je, že obrázek na přední stránce je useknutý a na hřbetu nahrazený fialovou barvou. Preferuji, když obrázek buď je po celém obalu nebo postupně přechází v barvu.

Po přečtení bych tuto knihu doporučila spíše děvčatům ve věku 13-16 let. Pro mě to byla moc jednoduchá četba s dějem, ze kterého bych byla dříve unešená, dnes mi to ale přijde spíše stupidní. Celkově chování postav, jejich rozchody. Prostě jedno velké puberťácké klišé...

Sice se spisovatelka snažila do příběhu dostat nějakou tu hloubku. Tedy snažila se tam zapasovat fakt, že hlavní postava nevěří na lásku, kvůli svojí matce, která se xkrát rozvedla. Nakonec ale pochopí, že láska je a otevře jí své srdce. Ovšem moc se jí to nepovedlo, pořád tam převládaly puberťácké prvky.

Celkově kniha rychle ubíhá, čtení je super. Nicméně žádný zázrak nečekejte!

4/10

1 komentář:

  1. Řekla bych, že o nic nepřijdu, když si tuto knihu nepřečtu.. :) každopádně výstižná recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!