neděle 4. srpna 2013

Přečetla jsem: Harry Potter a kámen mudrců

Spisovatelka: J. K. Rowlingová
Rok vydání: 1997
Nakladatelství: Albstros
Doba čtení: 28.12.2011 - 3.1.2012



O čem kniha je:
Všichni alespoň slyšeli o kouzelníkovi jménem Harry, jehož rodiče zabil zlý černokněžník lord Voldemort. Filmová adaptace této knihy byla fenomén stejně jako kniha samotná. Kniha má celkem šest pokračování.
Děj začíná pohledem do minulosti, kdy ředitel školy Albus Brumbál nechává Harryho jako miminko na prahu domu jeho strýce a tety. Harry neměl zrovna lehký život, a tak je štěstím bez sebe, když mu přijde dopis, který mu ihned strýc a teta zabaví. Přes haldy a haldy dopisů se přece jen jeden k Harrymu dostane a to až tehdy, když mu ho jeden ze zaměstnanců školy přiveze osobně. Zasvětí ho do kouzelnického světa a pomůže mu sehnat vybavení, jež ve škole v Bradavicích bude potřebovat. Harry stejně jako všichni ostatní studenti odjíždí prvního září vlakem do školy, už ve vlaku se seznámí s Ronem, stanou se z nich nejlepší kamarádi ještě společně s Hermionou. Ron pochází z kouzelnické rodiny má jednu mladší sestru a pět starších bratrů, za to Hermiona je jedináček z mudlovské rodiny (mudla je ten, co neumí čarovat). Harry je v kouzelnickém světě slavný, jelikož jeho rodiče zabil Voldemort, jeho se pokusil také zabít, avšak se mu to nepodařilo, od toho osudného dne má na čele jizvu ve tvaru blesku, která ho bolí při hrozbě nějakého nebezpečí. Stejně jako jeho otec je i on výborný hráč Famfrpálu na postu chytače. Jednou všichni tři společně omylem vejdou do zakázaných dveří a dobrodružství začíná. Co dělá tříhlavý pes ve škole? Co je pod padacími dveřmi, co hlídá? Podaří se jim zjistit, že hlídá kámen mudrců, s tím také ovšem zjistí, že se ho někdo bude snažit ukrást. Neváhají a vydávají se zločince zastavit. Nakonec ale zjistí, že se ho nepokouší ukrást profesor Snape, jak si mysleli, ale profesor Quirrell a s ním v jeho těle i lord Voldemort. Vše nakonec dobře dopade Brumbál přijde právě v čas, aby Harryho zachránil.

Můj názor:
Mně se kniha velmi líbila, četla jsem už dvojku, trojku čtyřku a pětku mám v plánu si je přečíst všechny, to si je ale nejdřív budu muset koupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!