čtvrtek 24. dubna 2014

Recenze na knihu: Dračí oči - Čarodějka

Originální název: ---
Autor: Kristina Hlaváčková
Přeložila: ---
Počet stran: 392
Vydáno v ČR: 2014
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Učit se tančit, vyšívat a jak být hezká? To není nic pro princeznu Elenu. Chce bojovat po boku bratrů a prožívat velká dobrodružství. Ani se nenaděje a její sen se začne stávat skutečností. Osudové setkání s rudým drakem Ašrakem změní malé princezně život. Musí opustit svůj domov a odjet k elfům do kouzelného lesa, kde se má naučit ovládat a hlavně skrývat magii, která jí koluje v žilách. Nejde však o žádnou prestižní školu pro mladé dámy...

Dokáže Elena čelit všem změnám a nástrahám osudu, které na ni čekají? S pomocí mladého draka Charlika a svérázného přítele Michaela na to nebude sama. Bude to však stačit? Nepůjde totiž jen o ni, ale o budoucnost celého světa!
(zdroj: fragment.cz)


Tato kniha mě zaujala jak obálkou, tak svým originálním příběhem a do třetice tím, že knihu napsala česká autorka. Sice mám pár oblíbených českých spisovatelů a spisovatelek, ale nikdy jsem od nich nečetla žádnou YA literaturu, takže jsem byla velmi zvědavá jaké to bude!

Jak pak vypadá kniha?
Když mi domů přišel balíček s knihou, byla jsem překvapena, že je to přece jen "větší" hardback s přebalem, což je oproti klasickým paperbackům od Fragmentu trochu nezvyk. Na začátku je hnedka obsah s názvy kapitol a písmo je celkem velké, proto kapitoly rychle odsypaly.

Písmena, odstavce, stránky, kapitoly...
 Kniha je psána v třetí osobě tedy tzv. er formě, ještě ke všemu se zde střídají pohledy jednotlivých postav a to je pekelná kombinace. A když neumí spisovatel pořádně psát, tak je to i vražedná zbraň. Zde mi to moc samo o sobě nevadilo. Do příběhu jsem se začetla a vžila. Co mi ale vadilo, byla až příliš časté střídání pohledů. Prostě se najednou z ničeho nic změnila postava, o které byl příběh ve třetí osobě psán. Z čehož se mi docela často stávalo, že jsem četla a četla a najednou se změnila hlavní postava, já to nepostřehla a pak jsem se do toho pořádně zamotala. Abych ale jen nekřivdila, tak spisovatelka se to snažila čtenáři naznačit vynecháním řádku, ovšem někdy se to snadno přehlédne, když jste začteni.

Také musím vytknout ze začátku moc dlouhé kapitoly, zde by nevadilo, je rozsekat na menší.

Příběh, děj, postavy... 

U hodně recenzní jsem na internetu četla, že vám vadil věk hlavní hrdinky, že vám na svůj věk přišla moc vyspělá, což ubíralo příběhu na reálnosti. Mně osobně to moc nevadilo, sice je pravda, že byla moc vyspělá, ovšem když jste na to přestali myslet, tak to nijak nepřekáželo...

Celkově se mi příběh líbil, byla to moje 3 kniha o dracích a moc jsem si ji užila a čtení nelituji. Příběh nádherně plynul, měl zápletku, bavil a byla zde i akce a napětí.

Hlavní hrdinka Elena mi docela dost připomínala Aryu ze série Píseň ledu a ohně, nemyslíte?

Sečteno a podtrženo
Kniha se mi líbila, čtení rozhodně nelituji a další díl si určitě pořídím. Co bych ale ještě zmínila, že kniha je spíše určená pro mladší čtenáře okolo 12 let, ale jako oddechovka to neuškodí nikomu. Jen abyste nečekali kdoví co a pak nebyli zklamaní!!!

6/10


Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!!!

sobota 19. dubna 2014

Recenze na knihu: Rozděleni časem - Bouře

Originální název: Tempest
Autor: Julie Crossová
Přeložila: Zdík Dušek
Počet stran: 311
Vydáno v ČR: 2013
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Přítomnost, rok 2009.
Devatenáctiletý Jackson je normální student... tedy téměř normální. Dokáže totiž cestovat časem. Nic nemůže změnit, jen znovu prožít to, co se už stalo. Po útoku dvou neznámých mužů se Jackson ocitne o dva roky zpět.
Minulost, rok 2007.
Jackson se nemůže vrátit zpátky do přítomnosti. Jaké tajemství ho obklopuje? Proč ho pronásledují neznámí útočníci? Stojí tváří v tvář "nepřátelům času" a musí se rozhodnout, co všechno je ochoten obětovat pro záchranu svých blízkých a možná i celého světa.
(zdroj: fragment.cz)


Nebudu lhát, tato kniha mě především zaujala svou nádhernou obálkou. Až díky ní jsem si přečetla anotaci, kde jsem zjistila, že kniha je na téma cestování časem. A jelikož jsem na toto téma četla přibližně asi 2 knihy, rozhodla jsem se, pro to si ji přečíst.

Jak pak vypadá kniha?
Jak jsem již nakousla, kniha se může pyšnit nádhernou obálkou, která zaujme budoucího čtenáře na první pohled. Jinak pro ty, kdo by to chtěli vědět, je to paperback "střední" velikosti. (když to budu hodnotit podle velikosti knih vydaných Fragmentem) Stránky jsou slabé a každá kapitola má na první stránce několik pruhů podél okraje...

Písmena, odstavce, stránky, kapitoly...
Kniha je psaná v ich formě, za což moc děkuji, jelikož nevím nevím, jak bych se jí prokousala, kdyby to byla moje ne moc oblíbená er forma. Celkově je děj psán z pohledu Jacksona, který je teenager nebo vysokoškolák. Záleží dost na tom v jaké dějové (spíše časové) linii se zrovna pohybujeme.

Čtenář by mohl mít trochu problém zorientovat se v tom, kde se zrovna nachází tedy přesněji v jakém čase. Protože po tom, co Jackson skočí a zůstane vězet v roce 2007, skáče pořád a pořád... A vy po chvíli už ztrácíte potuchy, co se stalo dřív, co potom, co si ona postava pamatuje...

Chvílemi mi přišlo skákání v čase trochu nedomyšlené, ale to se zdá možná jenom mně, co si myslíte vy? Dále také čtenáře může přestat bavit, číst již po několikáté, jak Jackson odhaluje svoje schopnosti otci. Poprvé to totiž udělá v minulosti, a když se vrátí do přítomnosti otec si nic nepamatuje...
 
Příběh, děj, postavy...  
Postavy jsou zajímavé a zakryté záhadnem, což čtenáře nutí číst dál a dál.

Také se mi velmi líbilo, jak spisovatelka ukázala Holly ve dvou prespektivách. Přesněji řečeno jako vysokoškolačku a poté i jako středoškolačku. Bylo zajímavé všímat si rozdílů v chování a jejích postojí.

Celkově mohu knihu doporučit těm, co mají rádi náměty na téma cestování v čase, a také těm, co mají rádi romantické love story. Samozřejmě zde nechybí akce, napětí a i pár bitek... A já se už těším na další díl!!!

7/10

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!!!



sobota 5. dubna 2014

Recenze na knihu: Kytice z pověstí národních

Originální název: ---
Autor: Karel Jaromír Erben
Přeložila: ---
Počet stran: 56
Vydáno v ČR: 1935
Nakladatelství: Státní nakladatelství

Anotace:
Klasické dílo české literatury, nejznámější a nejoblíbenější sbírka baladických básní 19. století, kterou Karel Jaromír Erben začal psát již jako student. Balady inspirované slovanskými i jinými pověstmi se vyznačují dějově dramatickým spádem a stručně vykresleným prostředím.
(zdroj: bux.cz)





Dneska vám opět přináším spíše takovou minirecenzi na jiný žánr a to na klasickou literaturu objevující se na maturitních seznamech. Tak abyste věděli, pokud si tuto sbírku vyberete, do čeho jdete. Snad vám to k něčemu bude!

Nebudu hodnotit, to se nedá. Spíše se vám ji pokusím přiblížit pro případ, že byste snad nevěděli, o čem je řeč. (a to dosti pochybuji)

Kytice je soubor 13 básní, z nichž první a poslední nejsou balady. Ty ostatní už ano. Erben tyto básničky psal a upravoval 20 let a podle toho také kniha vypada. A myslím si, že zde si úsilí vybralo svoji odplatu. Hodně se zde zaměřuje na otázky lidských vztahů a soustřeďuje se na problém viny, trest je samozřejmý a následuje vždy.

Básničky jsou psány srozumitelně, takže se nemusíte bát, že byste je snad musely číst mnohokrát, spíš by to chtělo se nad nimi zamyslet...

Využívá v nich elipsy, přímou řeč, symboliku, citoslovce, krátké věty, opakování slov či veršů.

13 básniček:
Kytice
Poklad
Svatební košile
Polednice
Zlatý kolovrat
Štědrý den
Holoubek
Záhořovo lože
Vodník
Vrba
Dceřina kletba
Lilie
Věštkyně

Toto je česká klasika, kterou by si měl přečíst každý Čech! Není to náročná četba a není ani dlouhá. Určitě to stojí za to, vždyť je tato kniha známá už tolik a tolik let a pořád neomrzela, na tom asi něco bude ne?

Kniha se dočkala velmi pěkného filmového zpracování.




10/10

pátek 4. dubna 2014

Recenze na knihu: Zakázaná přitažlivost

Originální název: ---
Autor: Kateřina Petrusová
Přeložila: ---
Počet stran: 304
Vydáno v ČR: 2014
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Senátorova dcera Emily má po krk života ve skleníku a potají odjede do New Yorku. Záhy je však vypátrána a musí se rozhodnout: buď se vrátí domů, nebo zůstane, ale pod stálou ochranou nepřístupného bodyguarda Henryho Trovata. Emily je rozhodnutá Henryho přesvědčit, aby ji nechal být, vše jim však začnou komplikovat city a především děsivý vánoční dárek, který jí pošle neznámý šílenec.
Překoná láska tak odlišných lidí věkový a společenský rozdíl, nebezpečí, které Emily hrozí, a především Henryho zločineckou minulost?
(zdroj: fragment.cz)




Tamtadadáááá! Je to tady, ano! Už i já vám přináším recenzi na knihu Zakázaná přitažlivost, které pochází z pera české autorky Kateřiny Petrusové, na jejímž kontě je toto už čtvrtá kniha. A pokud bych měla být konkrétnější, tak momentálně recenzovaná kniha je třetím volným pokračování knihy Nebezpečná přitažlivost. Nebudu to zbytečně zdržovat a jdeme hodnotit...

Jak pak vypadá kniha?
I třetí díl se drží v podobném ba vlastně stejném duchu jako první dva. A to je jedině dobře, protože není nic hroznějšího, pro nás knihomoly, než neladící knihy v knihovničce.


Ale pro ty co první dva díly nečetla a tedy nemají ponětí, jak knihy vypadají, tak tady je menší popisek. Je to klasický hardback, laděný do černa. Na přední straně je vyobrazen New York, kde se také převážná část děje odehrává, a tváře dvou hlavních hrdinů.

Písmena, odstavce, stránky, kapitoly...
Kniha je psána v ich formě a stejně jako u druhého dílu se nám ve vyprávění střídají dvě hlavní postavy Emily a Henry. Co mám na této spisovatelce velmi ráda je její humor, u kr´terého se opravdu zasmějete a no i tu slaďárnu, která je místy trochu nereálná, ale kdo by si občas nechtěl zasnít a nějakém tom rytíři na bílém koni, že?

Co mi zde však ale trochu vadilo, byl problém, který se vyskytoval i v předešlém díle a to: Vezmete knížku, začnete číst, pořádně se do čtení "zažerete", je zde akce, romantika, napínavost, prostě všechno, co má dobrá čtivá kniha mít. Ale najednou přichází ten problém! Jste trochu za půlkou knihy a najednou je klid. Nikdo nikoho nehoní, láska je v plném proudu, sem tam menší problém, ale nic co by čtenáře nutilo číst dál!!! Tak si ale řeknete, že knihu dočtete a na posledních pár stránkách kniha opět dostává ty správné otáčky a vy čtete a čtete. A najednou přichází problém číslo dvě. Je hrozně moc rychlý konec!


Tak nevím, jestli se to stává jen mně nebo ne, ale opravdu mi přijde, že když kniha získá tu správnou šťávu najednou uvadne a to je škoda. A zase naopak když už se opět něco děje, najednou je hrozně moc rychlý konec, který by si zasloužil více místa...

Příběh, děj, postavy...  
A v neposlední řadě o čem to celé vlastně je? V prvním díle jsme měli Peige, milou ošetřovatelku, která se omylem nachomýtla v rodině italské mafie, a jak to v románech většinou bývá, zamilovala se. A aby to bylo zajímavé tak do krásného mafiána. V druhém díle se hlavní role zhostil bratr Mike neboli Robert, který se také zamiloval do "obyčejné smrtelnice" Jo. A jelikož mafie a rodina nejdou moc dohromady, odešly si žít vlastní spořádané životy.

A o čem je třetí díl? Máme zde bývalého mafiána Henryho, který pracuje v Robertově bodygardové firmě. Dostane za úkol hlídat dceru senátora, protože poslední dobou dostává podezřelé vzkazy. A zbytek si myslím, už domyslíte samy. (romantika, akce, napínavost,...)

A já jen doufám v další díl, ale abych vám pravdu řekla, klidně bych do toho zamotala více mafii, protože v tomto díle, už je opravdu ale opravdu jen velmi okrajově!


8/10

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!!!